Vrste posteljnog platna

Pamuk je prirodno vlakno iz sjemena biljke pamuk. Mekan je, odlično upija, dobar izolator, ugodan na dodir i nošenje. Kvaliteta pamuka ovisi o njegovoj čistoći, dužini vlakana i bojenju. Na kvalitetu tkanine ili pletiva izrazito utječe debljina niti, način tkanja te razne apreture i obrade. Prije izrade tkaninu je potrebno oprati jer se kod prvog pranja skupi.

PAMUK POPELIN
Neelastična tanja pamučna tkanina s širokim područjem upotrebe. Zbog dobre apsorpcije i prozračnosti je jako udobna za nošnju. Najčešći proizvodi izrađeni iz ovog materijala su tunike, košulje, haljine, suknje dječja odjeća, ukrasne jastuke i posteljina te poklon vrećice.

Tkanina je nježna te se zato kod izrade koriste tanje igle debljine od 60 do 80. Opis

OBIČNI PAMUK

Sastav je 100% pamuk. Tkanina je tkana sa 44 do 46 niti i kao takva je manje izdašna u odnosu na materijale sa većom gustoćom. Jako je važno pridržavati se uslova korištenja, kako se platno ne bi skupilo prilikom pranja. Jedno od svojstava ovog prirodnog materijala je skupljanje do 6%. Zbog nacina i vrste tkanja, te samog bojenja, platno se stirka te djeluje grublje nego što jeste (prilikom prvog pranja, štirka popusti)Pranje: 30 stepeni

DELUX PAMUK

Sastav 100% pamuk, tkanje 54 niti. Platno je nježnije i izdržljivije od običnog pamuka. Odličan izbor po jako povoljnoj cijeni.

Pranje: 30 stepeni

RANFORCE PAMUK

Sastav 100% pamuk. Ranforce pamuk, poznat i kao šifon je izuzetno čvrsta i izdržljiva vrsta pamuka, tkanja 60 niti. Platno je ugodno i glatko, te izuzetno poželjno za izradu posteljina. Tkanina je gušća od običnog pamuka i kao takva se mnogo manje skuplja prilikom pranja.

Pranje: 30 stepeni

PAMUČNI SATEN

Sastav 100% pamuk. Pamučni saten je luksuzni materijal za izradu posteljina. Tkanje od 84 niti mu daje posebnu izdašnost, odsjaj i nježnost, te je idealan izbor za spavaću sobu. Posteljine izrađene od ovog platna, učiniti će ljetne noći ugodnijim i hladnijim.

Pranje: 30 stepeni

PUPLIN

ZAŠTO PRANJE NA TEMPERATURI OD 30 STEPENI?

Posteljine su veoma šarolikih i jakih boja, te na jednoj posteljini, u velikom broju slučajeva, postoji ogromna varijacija odnosno kontrasti u bojama (crno-bijela, ili bordo sa primjesama pink i bijele, teget plava u kombinaciji sa bijelom i svjetlije plavom, crno-bijelo-sivo-crveno, itd), te ste u istoj situaciji kao da imate punu mašinu veoma raznolikog veša. Iz tog razloga, savjetujemo naše kupce da pranje bude na temperaturi od 30 stepeni. Sa druge strane, određene vrste pamuka se skupljaju više pa je niža temperatura odličan način da se takva situacija izbjegne.