Šivaća mašina Singer 301

“Najsavremenija, usavršena mašina ikada”bio je slogan nove revolucionarne mašine koju je kompanija Singer izbacila na tržište na svoju 100. godišnjicu postojanja, bio je to model Singer 301:

Poslije Drugog svjetskog rata, 1939-1945, većina proizvođača prodavala je iste mašine koje su prodali pre rata i to modeli 99-13, 128, 66-18, 15-88, 15-91, 201 i 221. Postojala je veoma očajna potreba za promjenama ne samo sa porodičnom mašinom za šivenje, već i za vaspitače i srednje škole.

Srećom, Singer je već inženjerovao novu mašinu za koja je nudila revolucionarni model i jednaku udobnost za šivanje kod kuće.

Singer, 301A, Slant Shank, Sewing Machine

 

Kompanija Singer Manufacturing Company je 17. novembra 1944. prijavila patent za pronalazak koji se odnosi na mašine za šivenje i ima osnovni cilj da obezbjedi poboljšanu mašinu za šivenje koja će omogućiti bolju vidljivost na tački šivanja. Štitnik od igle i stezaljka su nagnuti unazad između osam i šesnaest stepeni do vertikalne ravni. Utvrđeno je da ako su dijelovi nagnuti manje od oko osam stepeni od vertikale, ne dobija se jasna tačka šava i elementi mašine se nalaze u takvom položaju da će operater mašinom neminovno udariti glavom.

Singer je izgradio potpuno novu električnu mašinu za koja uključuje mnoge ekskluzivne funkcije koje pojednostavljuju rad, čineći šivenje zadovoiljstvom. Nova serija mašina nazvana je SLANT – needle, upravo zbog nagiba. 

Uputstvo za šivaću mašinu Singer 301 skinite ovdje